Aktuellt | Water Company

Samarbete med Beat ’M UF i kampen mot malaria

Vi är glada att kunna berätta att vi är med och stödjer kampen mot malaria tillsammans med Beat ’M UF, som drivs av studenter vid ProCivitas gymnasium i Helsingborg. Såhär beskriver Beat ’M UF problemet med malaria runt om i världen:

”Malaria tar livet av två barn under fem år, varje minut. Sjukdomen kan förhindras med hjälp av myggnät men grund av knappa resurser finns ingen möjlighet att prioritera något så livsnödvändigt även fast summan är liten i vår värld. Vi vill se fler barn med en säker framtid och låta dem våga drömma om vad de ska bli när de växer upp. Vi vill tillsammans med likasinnade företag försäkra oss om att alla barn från en trygg och säker uppväxt.”

Beat ’M UF kommer under februari 2018, tillsammans med Rädda Barnen att åka till Nairobi i Kenya för att besöka ett antal barnhem plats. Be kommer bland annat besöka barnhemmet Dream Children’s Home. Väl plats delar de ut malariakit med de två främsta skydden – myggnät och kunskap. Med hjälp av dessa kit skyddas barnen mot mygg fysiskt, men de blir även medvetna om hur skydden bör användas för att uppnå bästa effekt. Genom dessa kit räddar vi tillsammans liv världens mest värdefulla hopp barn.

Genom att köpa ett företagspaket hjälps 15 föräldralösa barn som lever i riskzonen för malaria och du får en smyckesberlock som symbol för var barn du är med och hjälper. Det går även att vara med och hjälpa till som privatperson. Var med och gör skillnad du också!

Mer information finns på Facebook: https://www.facebook.com/beatm.uf/

Varför ska jag välja kranvatten framför flaskvatten?

I Sverige har vi tillgång till rent och färskt vatten direkt i kranen, dygnet runt. Trots detta väljer många att köpa flaskvatten istället. Varför? Det undrar vi också. Att välja kranvatten istället för flaskvatten för med sig en rad olika fördelar som vi gärna vill dela med oss av.

Flaskvatten är dyrt
Flaskvatten är i jämförelse med kranvatten väldigt dyrt. Enligt Svenskt Vatten, Branschorganisationen för alla Sveriges vatten- och avloppsverksamheter, kostar flaskvatten minst 250 gånger mer än kranvatten. Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är bara cirka 4 öre.

Tänk på miljön
Kranvatten är bättre för miljön än flaskvatten eftersom det alltid både produceras lokalt och distribueras i ledningar på ett energisnålt vis. Ofta är förpackningen för flaskvatten tillverkad i plast som klassas som miljöbelastande, vilket innebär att det kan ta flera år att bryta ned. Dessutom transporteras flaskvatten ofta med båt, bil, flyg eller tåg, vilket bidrar till stora koldioxidutsläpp. Enligt Svenskt Vatten ger transporten av 1 liter flaskvatten upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än mängden utsläpp för 1 liter kranvatten.

Färskt vatten
Sveriges kranvatten är ofta mycket färskare än det flaskvatten du kan köpa i affären. Beroende på hur långt flaskvattnet har transporterats och hur länge det stått på butikshyllan är kanske inte vattnet så färskt som du önskar. Även om flaskvatten idag är fritt från BPA, kan det läcka andra kemiska förbindelser från förpackningen om den utsätts för till exempel för hög värme. Dessutom påpekar Svenskt Vatten att undersökningar visar att flaskvatten kan ha en låg mikrobiologisk kvalitet, vilket betyder att det innehåller en för hög halt av bakterier.

Vill du ha kolsyrat vatten?
Kanske är du en av dem som köper flaskvatten för att du tycker om kolsyrat vatten mer än stilla. Detta kan dock bli dyrt i längden och det är därför fördelaktigt att investera i en kolsyremaskin istället. Förutom att du sparar in pengar på dyrt flaskvatten, slipper du även bära hem tunga kassar från affären.

Fem tips som hjälper dig att dricka mer vatten på jobbet

Vi har alla hört det förr, det finns många viktiga anledningar till att dricka vatten. Nästan alla sundhetsexperter och hälsomagasin berättar hur ett större vattenintag bland annat kan göra dig mer produktiv, reducera stress, förbättra din koncentrationsförmåga, ja fördelarna är många. Alla recept på ett hälsosamt liv ser ut att innehålla vatten och det är absolut inte utan anledning. Många av oss har dåligt samvete för att vi dricker för lite vatten under dagen. Antigen har vi för mycket att göra och glömmer att dricka eller kanske vi tycker att vatten inte smakar något. Om du känner att du behöver dricka mer vatten kommer här fem tips som kan hjälpa dig.

1. Ge ditt vatten en smak av frukt
Om du tycket att vatten är tråkigt och saknar smak då kan du göra det mer spännande genom att tillföra fruktbitar. Du kan använda apelsin-, lime- eller citronskivor, mynta blad, bitar av vattenmelon, kiwi, hallon eller blåbär. Du kan även frysa frukten och använda det istället för isbitar så håller du ditt vatten kallt och gott. Om du saknar kolsyran från läsken, testa då att göra det samma med bubbelvatten. Att tillföra frukt i ditt vatten är också ett bra sätt att ge din kropp en dos av vitaminer, som vi behöver för att må bra

2. Få hjälp av en app
Där finns idag ett stort urval av appar till din smartphone som kan hjälpa dig att dricka tillräcklig med vatten under dagen. Dessa appar har koll på hur många glas eller milliliter vatten du har druckit per dag och påminner dig med en pling när du behöver dricka mer vatten.

3. Använd vattenflaska eller karaff
Ett viktigt steg mot ett större vattenintag är att du har vatten i din närhet. Köp en vattenflaska som ser bra ut och är lätt att diska. Precis som nya träningskläder kan motivera dig till att börja träna, kan på samma sätt en snygg vattenflaska ge dig lusten till att dricka mer vatten. Våra vattenkaraffer kan också vara ett bra alternativ till vattenflaskan, då du enkelt kan fylla på en karaff med kallt frisk vatten från våra vattenmaskiner och ta med den till din plats på jobbet. Då kan du lägga upp som målsättning för dagen på jobbet att du ska dricka en eller två karaffer.

 4. Ät mat som innehåller mycket vatten
Många frukter och grönsaker innehåller mycket vatten, såsom sallad, gurka, jordgubbar, vattenmelon, spenat, tomater, osv. Smyg in någon av dessa under dagen för att bevara din vätskebalans. Även om frukt och grönsaker är ett bra sätt för att få i sig vatten kommer de inte ge dig tillräckligt med vatten för en hel dag. Därför vill vi fortfarande rekommendera dig att dricka vatten under dagen.

5. Installera en vattenmaskin
Närheten till kallt och gott vatten är väldigt avgörande för att du ska dricka tillräckligt med vatten per dag. Detta kan du få ifall din arbetsplats installerar en vattenmaskin som kopplas direkt till husets vattenförsörjning. Då har du tillgång till en obegränsad mängd av filtrerat, kallt, stilla eller kolsyrat vatten av högsta kvalitet varenda dag.

 

 

Varje vecka är det en kommun i Sverige som måste koka sitt dricksvatten

Problemen med otjänligt vatten har ökat under de senaste 15 åren i Sverige, och varje vecka utfärdar Folkhälsomyndigheten rekommendationer om kokning av dricksvattnet i förebyggande syfte runt om i hela landet. Sammantaget mellan år 2000-2015 så har det utfärdats ca 44 kokningsrekommendationer per år, i snitt.

Problem med bakterier i vatten uppkommer vid varma förhållanden och de trivs extra bra i stillastående vattensamlingar. Dessa problem upplever vi i våra kommunala nät men också i egna brunnar. Får man i sig otjänligt vatten kan detta leda till akuta hälsoeffekter som främst tarm- och magsjukdomar. Därför är det viktigt att vi kan säkerställa rent vatten.

UV-strålning renar
Användning av UV-ljus för vattenrening är en känd metod sedan årtionden, ljuset förstör DNA-strukturerna hos bakterierna vilket förhindrar deras reproduceringsförmåga. Det är ett världsunikt sätt att rena vattnet, eftersom det inte finns några kemikalier med i spelet. Det här gör den ultravioletta strålningen till ett väldigt miljövänligt och dessutom är det ett energieffektivt sätt att hålla sitt vatten fritt från bakterier och virus.

UV-LED nanoteknik är lösningen
Vi samarbetar med företaget Watersprint och installerar deras vattenreningssystem i våra vattenautomater. Watersprints installation bygger på UV-LED nanoteknik, vilket är en ny teknik som anses möjliggöra banbrytande produkter. Detta utvecklas baserat på den blåa LED-teknologin som belönats med nobelpriset i fysik 2014.

Watersprints produkter drivs på 12 volt och förbrukar endast 10W under tiden de renar vattnet. När de inte renar vatten så förbrukar de ingenting då LED-lamporna stängs av. Detta leder till besparingar på upp till 98 % i jämförelse med exempelvis produkter baserade på UV-lysrör.

Fakta UV-ljus vid vattenrengöring:
> UV-ljuset stoppar bakteriens förmåga att föröka sig
> Ger inga allvarliga förändringar i vattenkvalitet
> Helt fri från kemikalier
> Låga kostnader med många andra reningsprocesser

Gymnasieskolan Vipan i Lund har monterat in Watersprints system i alla sina vattenautomater.
”För de garantier som Watersprints system tillför så tyckte vi att det var en väldigt bra kostnad. Det har ju skett två gånger nyligen att det i Lund varit problem med vattnet. Att kunna garantera rent vatten till våra elever känns därför väldigt betryggande.”

– Gymnasieskolan Vipan, Lund

 

Källor: Folkhälsomyndigheten, Svenskt Vatten och Livsmedelsverket

Vatten till företag

Dricker du tillräckligt med vatten på jobbet?

Vi är alla medvetna om att vatten är livsviktigt för oss, men är du medveten om vilken inverkan ditt vattenintag faktiskt har för din prestation på jobbet? Genom att ha tillgång till filtrerat, kylt och kolsyrat vatten som kommer direkt från kranen ökar både trivseln och prestationsförmågan på din arbetsplats.

Studier visar att vi bör dricka 1,5 liter vatten om dagen. Detta kan kännas mycket om man inte har tillgång till kallt och gott vatten på sin arbetsplats. Förutom att vatten är en nödvändighet för vår kropp och knopp, för rätt vattenintag även med sig andra positiva aspekter. Visste du att vatten förbättrar din koncentration samt motverkar stress, huvudvärk och trötthet?

Vatten vs. kaffe
De flesta arbetsplatser idag erbjuder antingen ljummet kranvatten eller dyrt flaskvatten. Inget av dessa alternativ känns särskilt lockande, vilket resulterar i att man kanske tar en kopp kaffe istället. Många av våra kunder har märkt att kaffeförbrukningen på deras arbetsplatser minskat avsevärt i samband med att de låtit installera en vattenmaskin från oss.

Flaskvatten är 1000 gånger dyrare
Förutom dessa aspekter så kostar vårt vatten bara en bråkdel av vad flaskvatten kostar. Enligt Svenskt Vatten, branschorganisation för alla Sveriges vatten- och avloppsverksamheter, kostar flaskvatten upp emot tusen gånger mer än kranvatten. Detta innebär att du kan dricka 1000 liter kranvatten för samma pris som en liter flaskvatten.

Varför ska jag dricka mer kranvatten?
1. Rätt vattenintag reducerar stress och trötthet
2. Vatten förbättrar koncentrationen och motverkar huvudvärk
3. Vatten får din hjärna att jobba effektivare
4. Vatten gör dig piggare och ökar prestationsförmågan