Varför behöver kroppen vatten?

Kvinna som dricker vatten

Att vatten är viktigt för oss människor är något vi alla känner till. Men varför behöver din kropp vatten egentligen? Här listar vi fem anledningar till varför vatten är viktigt för kroppens funktioner.

1. Hjärnan – Eftersom hjärnan består av mer än 85 % vatten påverkas du av att inte ha rätt vätskebalans i kroppen. Uttorkning resulterar nämligen i en försämring av hjärnans energiproduktion. Detta yttrar sig genom till exempel huvudvärk, dåligt koncentrationsförmåga samt att ditt korttidsminne försämras.

2. Lungorna – Dina lungor består till 80 % av vatten och du behöver därför vatten för att kunna andas. Varje dag förlorar vi mellan 0,5 och 1 liter vatten, bara genom att andas.

3. Blodet – Blodet består till 95 % av vatten och det transporterar alla viktiga näringsämnen som dina celler behöver. Uttorkning kan även leda till ökat blodtryck då kroppen inte kan reglera trycket i blodet korrekt.

4. Huden – Huden, som är kroppens största organ, består till 70 % av vatten och vi förlorar en del av detta varje dag via avdunstning. När du inte dricker tillräckligt mycket vatten för att kompensera denna fuktförlust kan huden lätt kännas torr. Genom att dricka tillräckligt med vatten hjälper du till att återfukta huden inifrån.

5. Njurarna – Dina njurar består till 80 % av vatten och deras funktion är att avlägsna avfallsprodukter från kroppen, som löses upp i vatten. Vid uttorkning har alltså inte njurarna tillräckligt med vatten för att kunna hantera avfallsprodukterna på ett effektivt sätt, vilket i längden kan skada njurarna.


En hemsida från Basunera