Varför ska jag välja kranvatten framför flaskvatten?

kranvatten

I Sverige har vi tillgång till rent och färskt vatten direkt i kranen, dygnet runt. Trots detta väljer många att köpa flaskvatten istället. Varför? Det undrar vi också. Att välja kranvatten istället för flaskvatten för med sig en rad olika fördelar som vi gärna vill dela med oss av.

Flaskvatten är dyrt
Flaskvatten är i jämförelse med kranvatten väldigt dyrt. Enligt Svenskt Vatten, Branschorganisationen för alla Sveriges vatten- och avloppsverksamheter, kostar flaskvatten minst 250 gånger mer än kranvatten. Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är bara cirka 4 öre.

Tänk på miljön
Kranvatten är bättre för miljön än flaskvatten eftersom det alltid både produceras lokalt och distribueras i ledningar på ett energisnålt vis. Ofta är förpackningen för flaskvatten tillverkad i plast som klassas som miljöbelastande, vilket innebär att det kan ta flera år att bryta ned. Dessutom transporteras flaskvatten ofta med båt, bil, flyg eller tåg, vilket bidrar till stora koldioxidutsläpp. Enligt Svenskt Vatten ger transporten av 1 liter flaskvatten upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än mängden utsläpp för 1 liter kranvatten.

Färskt vatten
Sveriges kranvatten är ofta mycket färskare än det flaskvatten du kan köpa i affären. Beroende på hur långt flaskvattnet har transporterats och hur länge det stått på butikshyllan är kanske inte vattnet så färskt som du önskar. Även om flaskvatten idag är fritt från BPA, kan det läcka andra kemiska förbindelser från förpackningen om den utsätts för till exempel för hög värme. Dessutom påpekar Svenskt Vatten att undersökningar visar att flaskvatten kan ha en låg mikrobiologisk kvalitet, vilket betyder att det innehåller en för hög halt av bakterier.

Vill du ha kolsyrat vatten?
Kanske är du en av dem som köper flaskvatten för att du tycker om kolsyrat vatten mer än stilla. Detta kan dock bli dyrt i längden och det är därför fördelaktigt att investera i en kolsyremaskin istället. Förutom att du sparar in pengar på dyrt flaskvatten, slipper du även bära hem tunga kassar från affären.


En hemsida från Basunera